Šalotka má oproti cibuli kuchynskej viac silice, viac vitamínu C, cukrov a taktiež viac vody. Je rovnako veľmi bohatá na minerály. V posledných rokoch, najmä menší záhradkári, o ňu veľmi zvýšili záujem. Oproti klasickej cibuli je menej náročná na pestovanie, lepšia skladovateľnosť (až do dvoch rokov) a v neposlednom rade jej vynikajúce chuťové a nutričné vlastnosti. Vytvára tzv. dcérske cibule, v závislosti od odrody 5 až 15 kusov.
Šalotka je menej náročná na pôdu, polohy a klimatické podnmienky. Sadíme ju do teplejších pôd s dostatkom živín. Vysádzať ju môžeme na jeseň aj na jar. Najlepšie je vysádzať cibule strednej veľkosti asi 2 - 3 cm veľké do sponu 30 x 10 cm od seba. Pri menších cibuliach síce získame menšie množstvo cibúľ, ale sú väčšie. Úspešne ju môžeme pestovať na zber zelenej vňate. Pri pestovaní na skladovanie je dôležitý skorý zber, nakoľko pri silnom zoschnutí vňate sa cibule rozpadávajú a môžu sa znehodnotiť.